Udgivet i Sund Livsstil

Vægttab uden slankekur - sådan kommer du godt i gang med varig kostomlægning

Af Yogapølle.dk

Kører din vægt også op og ned som en elevator alt efter om du piner dig selv med slankekur eller ej? Så er du ikke alene. Mange vil gerne tabe sig, men desværre lykkes det for alt for få af os at få etableret en langtidsholdbar og sund livsstilsændring, som gør at de overflødige kilo ryger af.

Og det handler jo ikke alene om at du skal se godt ud på stranden. Det handler også om, at hvis du vejer for meget, påvirker det dit selvværd og din selvtillid. Det er simpelthen sværere at være stolt af sig selv, hvis man bærer rundt på for meget på sidebenene. Og samtidig er man også i højere risiko for at blive ramt af livsstilssygdomme som f.eks. forhøjet blodtryk.

Heldigvis er der masser af ting, du kan gøre ved det allerede i dag. Så kast dig ud i det, og husk at det er det lange seje træk, der tæller her. Men også, at en god livsstil ikke er en straf, men en gave, du giver til dig selv. Du er i gang med at forandre dit liv til noget bedre. Kom i gang allerede i dag – læs med herunder.

Skab et kalorieunderskud ved at spise færre kalorier, end du forbrænder hver dag.

Det er simpelthen det ”husholdningsregnskab”, du skal have ind under huden: Hvis du spiser færre kalorier end du forbrænder, taber du dig. Kalorierne styrer du gennem det, du spiser, og forbrændingen gennem den bevægelse, du foretager i løbet af dagen.

Det kræver, at du etablerer nogle gode vaner om det du spiser, og det du laver.

Vælg fødevarer, der er lavere i kalorier, såsom frugt, grøntsager, magert protein og fuldkorn.

Ved at vælge fødevarer, der er mindre kalorieholdige, reducerer du næringsindholdet af den mad, du spiser, samtidig med at du bevarer din mæthedsfølelse. Frugt, grøntsager, fuldkornsprodukter og magert kød er gode bud på det.

Og selvom det lyder ”sundt”, så kan du faktisk laver rigtig lækker mad med de sunde råvarer. Der er masser af opskrifter på nettet eller hos kostrådgivere, som du kan trække på. Husk endelig krydderierne og krydderurterne, så du har mulighed for at variere smagsoplevelsen.

Undgå sukkerholdige drikkevarer, forarbejdede fødevarer og usunde fedtstoffer.

På samme måde som at du skal opsøge de sunde fødevarer, skal du prøve at undgå de fødevarer, som gør dit vægttab sværere. Det gælder blandt andet drikkevarer med højt sukkerindhold som f.eks. sodavand, forarbejdede fødevarer (frostpizza og lignende) og usunde fedtstoffer.

Det er ikke et krav at du dropper det helt, og vi skal også have fedtstoffer i kroppen. Men alt med måde.

Hold de usunde fødevarer på et minimum i hverdagen, og vær bevidst om at der skal være en særlig anledning, før du tager sodavanden frem. Eller overlad det til dine børn fredag aften – de løber alligevel meget mere rundt til hverdag end du selv gør, så de har kaloriemæssigt ”råd til det”.

Få regelmæssig motion for at hjælpe med at forbrænde flere kalorier og fremme vægttab.

Den gode kost er den ene side af mønten i et varigt vægttab – den anden side er motion. Du skal have mere motion ind i din hverdag. Og du behøver ikke at kaste dig ud i at skulle løbe lange ture, starte til fitness eller andet.

Man siger, at den bedste motion er den, du får gjort. Så gå en tur til og fra arbejde – eller tag cyklen. Anlæg et nyt grøntsagsbed i haven, som du skal gå og luge i. Eller gør rent i dit hus – rengøring tæller også i motionsregnskabet. Leg tagfat i dine børn, eller begynd at gå til standarddans.

Det, der betyder noget, er, at det er motion og bevægelse, som du selv nyder. For så er der større chance for at du bliver ved med at udføre det.

Sæt realistiske mål og spor dine fremskridt for at forblive motiveret.

Når du har besluttet dig for den livsstilsændring du ønsker, skal du holde fast. Det vil tage noget tid, og måske vil du ikke se resultater med det samme.

Så vær tålmodig med dig selv, og bliv ikke afskrækket. Sæt dig nogle mål, som du ved at du kan fastholde. Og fokuser på aktiviteterne og ikke på resultatet: Sæt mål for din bevægelse i dagligdagen, og for din måltidssammensætning. Hvis du forbrænder mere, end du indtager, så kommer vægttabet. Det er sådan, din krop fungerer.

Men vi kan ikke love dig, at du vil forblive motiveret. Der vil være dage, som er svære at komme igennem, og måske vil du også opleve stressfremkaldende situationer, som gør at du får lyst til at gå tilbage til din gamle livsstil. Og så skal du forsøge at fastholde den daglige disciplin – fasthold den aftale, du har indgået med dig selv.

Og spor dine fremskridt – det er meget motiverende. Når du kan se af livvidden og vægten går nedad, og du bedre kan passe dit tøj, bliver du meget motiveret. Så kan du se, at du er på vej i den rigtige retning.

Søg støtte fra familie og venner.

Al erfaring viser, at hvis du allierer dig med familie og venner, er der større sandsynlighed for at du kan gennemføre den livsstilsændring, som du ønsker. Det kan føles pinligt at skulle åbne op på den måde. Men hvis du fortæller dem, hvad du drømmer om, vil de helt sikkert gerne hjælpe dig.

Og du har brug for din families opbakning i hverdagen, hvis det skal kunne lade sig gøre. For eksempel at I er enige om, at hele familien skal ændre sin kostsammensætning og spise sundere. Dels er det besværligt at lave flere forskellige retter til samme måltid, og dels kan det blive for fristende for dig, hvis du spiser salat, mens resten af familien spiser pizza.

Så husk, at din familie og venner vil gerne hjælpe dig, hvis du først tager dig sammen til at spørge.

Rådfør dig med en registreret diætist eller anden sundhedsprofessionel.

Inden du påbegynder din livsstilsforandring, kan det være en god ide at du først taler med en diætist.

Det er svært at vide på forhånd, hvor store mængder du må indtage, hvordan du skal forholde dig til mellemmåltider, fedtstof osv. Samtidig kan en diætist hjælpe dig med at du løbende bliver vejet på en god vægt, så du kan følge med i dit vægttab. Mærkeligt nok kan det være mere motiverende for at fastholde din disciplin, at du er ansvarlig overfor diætisten end overfor dig selv. Men det er sådan den menneskelige hjerne fungere – det skal du udnytte!

Husk at permanent vægttab tager tid og kræfter, men det er muligt!

Hvis du får smidt de overflødige kilo, vil det være en gave, du giver til dig selv resten af dit liv. Du vil blive mere bevægelig, få mere energi og have det bedre med dig selv. Det tager tid og kræfter, men det kan godt lade sig gøre.

Så lav livsstilsændringer, som du kan holde fast i på lang sigt. Det er en anden måde at leve på i forhold til den, du er vant til – men du vil takke dig selv resten af dit liv, når du har gennemført det.

Find det du mangler på yogapølle.dk

Vi hjælper dig med at finde de bedste produkter til de bedste priser. Vi har samlet mere end 77 produkter fra mere end 4 forhandlere, så du nemt kan finde det du leder efter. Vi har også samlet mere end 77 priser, så du kan sammenligne priser og finde det bedste tilbud. Alle priser er senest opdateret 2024-06-22 08:52:24.

77
Produkter
2
Brands
4
Forhandlere
77
Priser

Vi tager forbehold for fejl og mangler i priser og produktinformation. Alle priser er inkl. moms og ekskl. fragt.