6 gode tips til at passe godt på ryggen i hverdagen

De fleste har prøvet at have smerter i ryggen. Der er dog mange ting, som du kan gøre i din hverdag for at passe på ding ryg og forebygge rygsmerter. Du skal have din ryg hele livet og det er derfor yderst vigtigt at du gør nogle ting for at passe på din ryg i hverdagen, så du mindsker din risiko for at få rygproblemer. Nedenfor kan du læse om nogle af de ting, som du kan gøre i din hverdag for at passe ekstra godt på din ryg, så du mindsker risikoen for smerter.

1) Vær fysisk aktiv

Ønsker du at passe godt på din ryg er det vigtigt at du holder musklerne i din ryg stærke og dermed arbejder for at forebygge potentielle rygsmerter. Dette kan regelmæssig motion i den grad bidrage til. Når du skal passe godt på din ryg er det vigtigt at du finder den rigtige type af motion, som kan styrke din ryg og holde den smidig. Det handler altså om at finde nogle øvelser som kan hjælpe dig med at træne din ryg så den kan holde sig stærk og mobil.

Derudover er det vigtigt at være opmærksom på mængden af motion som du dyrker, så du ikke kommer til at overbelaste din ryg i stedet for. Når du skal træne for at passe godt på din ryg er det en god idé ikke kun at træne musklerne omkring selve rygsøjlen. Også mavemusklerne og musklerne omkring dine hofter og bækken er gode at træne, hvis du ønsker at mindske risikoen for rygproblemer. En type af motion som hele din krop har gavn af er løbetræning.

Ønsker du at begynde at løbetræne er det dog vigtigt at sørge for at anskaffe dig de rigtige løbesko, som passer til dine fødder, så du ikke træder skævt og potentielt kan ende med at få skader af motionen.

2) Dyrk yoga

Ønsker du at forebygge skader og smerter i din ryg kan det være en god idé at begynde at lave yoga i din hverdag. Der findes nemlig et hav af rigtig gode yogaøvelser, som kan hjælpe dig med at holde din ryg smidig og stærk. For at passe godt på din ryg er det vigtigt både at fokus på ryggens styrke og smidighed, da du kan mindske din risiko for at få problemer med ryggen hvis du er opmærksom på disse to faktorer.

Det er dog vigtigt at tilpasse de yogaøvelser, som du laver til dit udgangspunkt og det din ryg har behov for. Ønsker du at forebygge smerter i ryggen vil du formegentlig være i stand til at udføre flere forskellige typer af yogaøvelser end hvis du allerede døjer med problemer med din ryg. Døjer du allerede med smerter i ryggen vil det derfor være bedre at starte med at lave nogle mere simple og mindre krævende øvelser, så du ikke overbelaster din ryg.

Hvis du er helt ny til yoga kan det være en god idé at starte med at deltage på yogahold, hvor der er en instruktør, der kan guide dig i, hvordan du udfører øvelserne korrekt. Vil du blive bedre til at passe på din ryg i hverdagen vil du uden tvivl opleve at yoga kan hjælpe dig med dette.

3) Køb en god kontorstol

Hvis du sidder meget ned i løbet af din arbejdsdag er det vigtigt at have en ordentlig kontorstol at sidde på. Ønsker du at passe godt på din ryg i hverdagen er det vigtigt at du er opmærksom på at du har den optimale siddekomfort, når du udfører dit arbejde foran computeren. Sidder du ikke godt på din kontorstol, når du arbejder har du nemlig en højere risiko for at få belastningskader og problemer med din ryg. Skal du passe godt på din ryg er det derfor vigtigt at have en ordentlig kontorstol, som du kan indstille så den passer til din højde, vægt og kropsform, så du opnår den optimale siddekomfort.

Der er mange ting, som du kan overveje, når du skal købe en ordentlig kontorstol. Eksempelvis kan du se på, om du skal købe dig en kontorstol uden hjul. Hvilken type af kontorstol, der sikre dig den bedste siddekomfort er meget individuelt og det er derfor en god idé at sætte sig godt ind i de forskellige typer af kontorstole inden du køber en god kontorstol.

4) Hav en ordentlig siddestilling

Arbejder du meget foran en computer i løbet af din arbejdsdag er det vigtigt at være opmærksom på at du sidder ordnetligt når du arbejder, hvis du ønsker at passe på din ryg i hverdagen. Eksempelvis bør du være opmærksom på at begge dine fødder kan nå fladt ned til gulvet, så du har en ordentlig kropsholdning, når du sidder på din kontorstol.

Derudover er dine bens placering vigtigt. Når du sidder på din kontorstol og arbejder er det vigtigt at der mellem dine knæhaser og stolesædet er en lille afstand på ca. en håndsbredde samt at dine ben er en smule bukkede i en vinkel på over 90 grader. Er du opmærksom på din siddestilling, når du sidder og arbejder ved skrivebordet kan du bedre passe på din ryg i hverdagen.

5) Skift siddestilling i løbet af din arbejdsdag

Bruger du meget af din arbejdsdag foran en computerskærm har du en risiko for at få smerter i din ryg og nakke. Ønsker du at passe godt på din ryg i hverdagen og mindske risikoen for at få smerter i ryggen og nakken er det en rigtig god idé at skifte siddestillingen med jævne mellemrum i løbet af din arbejdsdag.

Har du et hæve-/sænkebord på din arbejdplads kan det eksempelvis være en god idé at skifte mellem af sidde og stå op i løbet af din arbejdsdag. Ligesom når du sidder ned og arbejder er det også vigtigt at være opmærksom på sin kropsholdning, når man står op og arbejder.

For at sikre den bedste kropsholdning og mindske risikoen for at få problemer med ryggen er det en god idé at sørge for at dine arme hviler på bordet, så dine skuldre hænger afslappet fra din krop ned på bordet. Derudover skal dine arme kunne ligge bøjet i en 90 grader vinkel for at sikre den bedst mulige kropsholdning, når du står op og arbejder.

Er du opmærksom på at ændre på din arbejdsstilling i løbet af en arbejdsdag vil det være nemmere for dig at passe på din ryg i hverdagen og mindske din risiko for at få rygproblemer.

6) Forkæl dig selv

Døjer du med problemer med din ryg eller ønsker du at passe godt på din ryg i hverdagen kan du med fordel forkæle dig selv med en omgang massage. Der er flere årsager til at massage kan hjælpe dig med at passe på din ryg og lindre smerter i ryggen. Eksempelvis hjælper massage på at mindske spændinger i musklerne i din ryg. Når du får en god massage slapper du af i musklerne i din ryg, hvilket kan bidrage til at øge din fleksibilitet og endda også kan hjælpe med at forbedre din søvn.

Der er altså flere årsager til at forkæle sig selv med en massage. Derudover kan en god massage øget niveauet af endorfiner i din krop. Har du allerede smerter i ryggen kan et højere niveau af endorfiner hjælpe mod dine smerte og gøre genoptræning af ryggen nemmere. Skal du passe på din ryg i hverdagen kan du derfor med fordel forkæle dig selv med en omgang massage i ny og næ.

Menu
Top