Når man kommer op i årene, kan der er kommet lidt problemer med blod om løbet i benene og i resten af kroppen. Og hjertet pumper ikke lige så hurtigt, så det kan hurtig at være kolde fødder er kolde hænder, man mærker, når man kommer op i en vis alder.
Hvad gør man så for at forbedre sit blodomløb, når man måske tænker at man gerne vil gøre noget aktivt for det? Det ser vi nærmere på 5 tips til i denne artikel, hvor vi blandt andet vil du komme ind på brug af støttestrømper og aktiv bevægelse via yoga. Måske har du aldrig prøvet at gøre noget aktivt for dit blodomløb, så læs med her og bliv inspireret!
Yoga er godt for blodomløbet
Uanset om du er nybegynder eller øvet i at lave yoga, er det for enhver. Det kræver ikke det store at begynde til yoga, fordi hele filosofien bag yoga er, at du bare skal arbejde der hvor du er og ikke skal præstere et bestemt resultat. Dette vil yoga læreren helt sikkert være god til at formidle til dig og hele holdet, når I bevæger jer ud i både statiske og dynamiske yogaøvelser.
Der findes forskellige former for yoga, som du kan dyrke, og fælles for alle yoga for mig er, at du vil øve dig i at trække vejret dybere og dermed allerede her blodcirkulationen og kredsløbet. Det er udover Handler yoga meget om bevægelse og diverse strække benene ud i kroppen, hvor du dermed også få sat fokus på kredsløbet.
Der findes f.eks. positioner som hedder krigeren, hvor du står op og har dine ben ud i en position, hvor du ligner en, der fører et våben mod en anden. Denne stilling kan du holde i flere minutter og dermed bliver kroppen sat på et positivt overarbejde, hvor hjertet vil pumpe hurtigere og blod om løbet ville komme i svingninger.
En rigtig god øvelse til at styrke blodomløbet er at bruge en yogapølle. Den fås i alle yogaforretninger samt på nettet i webshops, der forhandler yogaudstyr. Den kaldes også for en bolster. Du ligger på gulvet på ryggen og dernæst ruller du yogapøllen ind under din lænd og hæver benene lodret op i vejret. Du ligger her i de minutter, som du synes og sænker dernæst langsomt benene igen. Dette gør, at du får kredsløbet i gang og blodomløbet.
En anden god øvelse er at aktivere venepumpen. Du ligger på ryggen og hæver dine ben op til halvfems graders vinkel, altså lodret op i luften. Dernæst sænker du langsomt begge ben, mens du vipper foden op og ned hele tiden undervejs. Du kan også nøjes med at gøre det med ét ben ad gangen, hvis maven ikke synes, at den har muskler nok til at hæve og sænke begge ben på en gang. Dette aktiverer venepumpen, som også har forbindelse til blodomløbet. Prøv det og se, hvad du mærker herefter.
Brug støttestrømper
Der findes støttestrømper uden fod og disse er særligt gode hvis du skal bevæge dig når du laver yoga, vandre eller cykler. De støtter godt op om benet og er så stramme at de ører blodcirkulationen og blod om løbet helt automatisk, når du har dem på. Det er også rigtig gode at have på, hvis du skal være stille siddende i længere tid ad gangen.
Det kan f.eks. være at du ikke er så fysisk aktivt og sidder meget ned i løbet af dagen eller det kan være at du skal ud at flyve og også bliver tvunget til at sidde ned i længere tid ad gangen, hvor kredsløbet godt kan blive lidt udfordret. Her er et par støttestrømper i det eller at have på fordi de hele tiden strammer godt op om vennerne og dermed øger blodcirkulationen i benene fødderne og i resten af kroppen.
Gå lange ture
Hvis du gerne vil forbedre dit blodomløb, kan vi ikke komme udenom, at det altid vil være virksomt at gå lange ture hver eneste dag. Du bestemmer selvfølgelig selv hvor mange kilometer du vil have i benene, fordi der også handler om dine øvrige fysiske tilstand. men her er det også vigtigt at tænke på, at lidt bevægelse er meget bedre end ingen bevægelse og hvis du bare kommer ud og går en tur rundt om bygningen du bor i at dette også være at foretrække.
hvis du mangler en ven at gå med, kan du for eksempel se på appen Bobbelberg, hvor man kan oprette en profil og her søge efter ligesindede at gå med. Der er sikkert også andre, der søger denne form for fællesskab omkring fysisk aktivitet, så kig dig om, og se, om der er andre, der har disse ønsker.
Det kan være, at I kan samle en hel gåklub, når du først går igang med at kigge efter andre mennesker, der søger det samme i dit geografiske område. Her kan I aftale at gå en gang i ugen, og dette vil helt sikkert gøre noget godt for jeres blodomløb.
Sjip
Er du i forvejen god til at hoppe og har gjort det hele dit liv, kan der være en god chance for, at du er rigtig god til at sjippe. Disse hop på stedet er både noget der styrker dine knogler og dit kredsløb og for hjertet til at Pumpe hurtigere. Det er selvfølgelig en lidt hård form for aktiv bevægelse, men det er helt sikkert noget der vil styrke dit blodomløb, fordi at du hopper i takt fast rytme og dermed får gang i hele kroppen kredsløb.
Dyrk pilates
Pilates er en form for yoga med lange stræk også af hele kroppen og handler også om styrke af hele kroppens muskler. Dette vil med garanti også sætte gang i blodomløbet, når du strækker dig, laver mavebøjninger, armbøjninger og andre lidt udfordrende øvelser. Gå eventuelt til både pilates og yoga med en god ven eller veninde, så I kan styrke hinanden i, at I skal afsted. Det skaber et godt fællesskab at lave fysisk aktivitet sammen, og Ældre Sagen har også nogle gode muligheder ligesom aftenskolerne i hele landet.
Der findes mange tilbud, der er målrettet særlige behov og hensyn, og således findes der for eksempel yogahold til mennesker, der har udfordringer med ryggen. Særlige ryghold, kaldes de. Se efter dem i programmet, når du skal tilmelde dig, og her kan det være en stor fordel at gå på et hold, hvor du ved, at underviseren er trænet i at lave øvelser, der skåner samtidig med, at de styrker og gør mere smidig.
Se også gerne til underviseren, hvis du har særlige udfordringer mht. knæ, skuldre, hofter eller ankler, så øvelserne kan blive tilrettelagt efter dette - det er meget normalt, at underviseren er åben overfor særlige behov og ønsker, så tøv ikke med at sige dem højt - du er ikke til besvær!